Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΠΟΧΗΣ Ή ΟΧΙ; (Μέρος 3ο)

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
                                    Γράφει η Ιφιγένεια Καούρη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 
                      και μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Γιατί γίνονται τα παιδιά μας παχύσαρκα; Γιατί τρώνε περισσότερο και ασκούνται λιγότερο.
      Η λύση είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συμπεριλαμβάνει υγιεινές συνήθειες διατροφής και συστηματική φυσική δραστηριότητα. Ενεργειακή ισορροπία υπάρχει όταν ο αριθμός των προσλαμβανόμενων με το φαγητό και τα ποτά  θερμίδων δεν ξεπερνά τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται για τις λειτουργίες του οργανισμού και για τις δραστηριότητες.
·        Για να χάσω βάρος , μειώνω τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
      Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες στοχεύουν: στον αριθμό των γευμάτων, με έμφαση στο πρωινό που τα περισσότερα παιδιά παραλείπουν, στην πρόσληψη τροφής από όλες τις  ομάδες τροφίμων, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, και πολύ νερό. Επισημαίνεται πάλι η μεσογειακή διατροφή, η αξία της οποίας αναγνωρίζεται παγκόσμια. Από την άλλη ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στις κρυφές θερμίδες σε ποτά: χυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά (περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης).
     Λίγα λόγια όμως για τη σημασία της “θερμίδας”  ( kcal):
1 γρ υδατάνθρακα δίνει  4 θερμίδες
1 γρ πρωτεΐνης δίνει 4 θερμίδες
1 γρ λίπους δίνει 9 θερμίδες
     Όπως γίνεται φανερό, με την ίδια  ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους προσλαμβάνονται περισσότερες θερμίδες με το λίπος. Είναι βασικό το από πού προέρχονται οι θερμίδες. Μία θερμίδα όμως είναι μία θερμίδα, απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Η κατανάλώση περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται  ο οργανισμός , οδηγεί στην αύξηση βάρους. Αν ένα παιδί, που χρειάζεται 2000 θερμίδες, ανάλογα με τις δραστηριότητές του, για να κρατήσει σταθερό το βάρος του, προσλαμβάνει 2300 θερμίδες την ημέρα, τρώγοντας μόνο φρούτα και λαχανικά, τότε θα παχύνει, κι ας είναι “ υγιεινές “ οι θερμίδες. Μεγάλη προσοχή λοιπόν  στον αριθμό των θερμίδων. Όπως επίσης και στις μερίδες “γίγας”, που προβάλλονται πολύ τελευταία.       

·        Για να χάσω βάρος, αυξάνω την κατανάλωση θερμίδων με φυσική (κινητική) δραστηριότητα.
      Οι διεθνείς οδηγίες για φυσική δραστηριότητα στα παιδιά μιλούν για μία ώρα την ημέρα τουλάχιστον, μέτριας ή υψηλής έντασης άσκηση. Ερευνητές πιστεύουν ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας με πολλούς τρόπους: α) αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων, βοηθώντας έτσι στην ενεργειακή ισορροπία ή ακόμη και στο χάσιμο βάρους, όσο δεν αυξάνονται οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, β) μειώνει το συνολικό σωματικό λίπος και το λίπος της κοιλιάς, γ) αυξάνει τη μυϊκή μάζα, αυξάνοντας έτσι την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός, δ) μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, κι αυτή η καλύτερη ψυχική διάθεση μπορεί να τους δίνει ώθηση στο να ασχολούνται ακόμη περισσότερο με φυσικές δραστηριότητες.
     Τι είναι πιο εύκολο όμως να κάνεις σε ένα παιδί; Να του κάνεις δίαιτα ή να του αυξήσεις τη φυσική δραστηριότητα; Φυσικά το δεύτερο! Οι γονείς καλό είναι να προτρέπουν τα παιδιά να βγουν να παίξουν στην αυλή, στο πάρκο, στη γειτονιά (αυτήν την πολυτέλεια που είχαμε εμείς, την έχουν δυστυχώς σήμερα λίγα παιδιά), να ασχοληθούν με ένα άθλημα της αρεσκείας τους, να κάνουν γυμναστική στο σχολείο. Φροντίζουν να διοργανώνουν δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει όλη η οικογένεια μαζί με φίλους, ώστε να μη βαριούνται τα παιδιά. Δίνουν πολλά ερεθίσματα στα παιδιά, με ποικίλες δραστηριότητες, ώστε να γυμνάζονται διαφορετικές μυϊκές ομάδες και σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Έτσι, έμμεσα, μειώνεται κι ο χρόνος ενασχόλησης με τις καθιστικές δραστηριότητες! Θα τονιστεί βέβαια εδώ η ανάγκη αναβάθμισης του μαθήματος φυσικής αγωγής στα σχολεία, καθώς για κάποια παιδιά είναι η μόνη τους ευκαιρία για να ασκηθούν συστηματικά. Αναβάθμιση μέσω καλύτερων χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής και μέσω αύξησης των ωρών φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, οι οποίες στην Ελλάδα κυμαίνονται από καμία ώρα στο νηπιαγωγείο, τρεις ώρες στις τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού, δύο ώρες στις υπόλοιπες τάξεις και στη Β/ θμια, με αποκορύφωση τη μία ώρα στη Β΄ λυκείου!
     Στην Κύπρο το 2014, σύμφωνα με τον χαιρετισμό του τότε υπουργού υγείας κ. Πατσαλίδη, «στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών για τα οφέλη από αποκομίζονται μέσω της μεσογειακής διατροφής, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έχει ενταχθεί και εφαρμόζεται στα σχολεία το μεσογειακό γεύμα για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Στο μεσογειακό γεύμα προσφέρονται μεσογειακά φαγητά, κόκκινο κρασί στους γονείς, και παιγνίδια που προϋποθέτουν άσκηση για όλους. Η δράση αυτή αποτελεί μια στοχευμένη προσπάθεια που αποσκοπεί στην καλλιέργεια καλών συνηθειών για μια υγιεινή ζωή» .   
       Η υγεία του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Ο καθημερινός  τρόπος ζωής από την παιδική ηλικία, είναι, ίσως, ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που μπορούν να  επηρεάσουν  την υγεία  μας και να συμβάλουν  στην πρόληψη των ασθενειών. Η καλή ποιότητα ζωής, η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, μπορούν να διασφαλίσουν την καλή υγεία. Και η καλή υγεία είναι επένδυση ζωής. 
Για τα παιδιά μας και το μέλλον τους, το μέλλον μας!






Πηγές
http://www.moh.gov.cy
                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου